Blog - Yondering

Het is een grote valkuil in het onderwijs: je bent zo’n groot gedeelte van je werk ‘koning in je eigen rijk’ dat er al snel vergeten wordt om te kijken hoe anderen het doen, of zelf te delen waar je mee bezig bent. Dat geldt voor schoolleiders. Dat geldt voor leraren. Dat geldt voor bestuurders.

Een paar weken geleden had ik het in een lezing veel over hoe je als team creatief kunt samenwerken. Na afloop kwam iemand naar me toe die zei “maar ik voel me bij ons op school helemaal geen lid van een team, waar moet ik dan beginnen?” Mijn antwoord is steevast: begin met het geven van het goede voorbeeld; leef het voor. Begin met ‘hardop werken’.

Hardop werken. Ik doe het graag. Kennis delen, laten weten waar ik zelf mee worstel, waar ik wil groeien, wat ik heb ontdekt, waar ik vragen over heb. Ik ben er zelf van overtuigd dat mensen die hardop werken meer bereiken en sneller leren. En je ziet het gelukkig steeds meer, ook in het onderwijs.

John Stepper deelde een mooie blog over de 5 elementen waaruit hardop werken (‘working out loud’) volgens hem bestaat. Ik deel ze hieronder met je. De originele Engelse blog vind je hier.

1. Maak je werk zichtbaar
JHet zichtbaar maken van wat je doet is een fundamenteel startpunt van ‘hardop werken’. Deel wat je doet, weet, ervaart en leert in een mail, artikel, blog of video, geef korte presentaties aan collega’s en/of je netwerk. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet. Delen is het nieuwe vermenigvuldigen!

2. Verbeter je werk
Eén van de hoofdredenen om hardop te vertellen over wat je doet, is om voor jezelf manieren te vinden om je werk te verbeteren. Je deelt het, zodat anderen het kunnen zien of lezen, inclusief mensen die feedback kunnen en willen geven, waardoor je nieuwe connecties maakt die je weer inspireren.

3. Delen vanuit overvloed
Door wat je deelt als een waardevolle bijdrage te zien – in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, zelfpromotie en personal branding – is de kans groter dat mensen zich betrokken en verbonden voelen. Je vraagt niet alleen om hulp, maar bent ook bereid anderen te helpen. Houd al die kennis en ervaring die je hebt niet voor jezelf, maar deel het.

4. Bouw een sociaal netwerk
Naarmate je langer hardop werkt, ervaar je met meer en meer mensen interactie. Want niemand vindt het leuk om in z’n eentje te ploeteren. Als jij je kwetsbaar maakt en openstelt, gaan meer mensen dat doen. En hoe verder je die relaties ontwikkelt, hoe groter de kans wordt dat je echt gaat samenwerken en daarmee elkaar helpt, inspireert en motiveert. Wat is er leuker dan dat?

5. Maak het doelbewust
Omdat er een oneindige hoeveelheid aan mogelijke bijdragen bestaat, helpt het je om jouw bijdrage doelbewust te maken zodat je echt effectief kunt zijn. Een doel kan zo eenvoudig zijn als “hoe maak ik effectiever gebruik van internet in de les,” of “hoe onderscheid mijn school zich van andere scholen.” Er is dan nog voldoende ruimte om te freewheelen in je bijdragen, maar met een helder doel krijg je meer focus op je eigen leermomenten, wat je deelt met anderen en de mensen waarmee je je verbindt.

Als jij hardop zou gaan werken, wat zou dan jouw focus zijn? Wat is de eerste stap die je nu kunt zetten? Deel het met me in een comment hieronder, op die manier kan ik weer van jou leren.

© Erna Reiken

PS: ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en commentaar. Zet het vooral in de comments hieronder of natuurlijk op Facebook.

Ontdek wat jouw eerste stap is om in actie te komen en meld je hier aan voor een strategiesessie. Meer weten? Mail me via erna@yondering.nl of bel 0624 978 220.

Gratis dit e-book downloaden en regelmatig geïnspireerd worden met artikelen over flexibel, creatief en innovatief handelen? Vul het formulier hieronder in! Je kunt je altijd eenvoudig weer afmelden.

Download 
gratis het e-book "In 5 Stappen Naar Jullie Beste Onderwijs"
dit veld niet invullen s.v.p.
>> Bekijk HIER de laatste blogERNA REIKEN
0624 978 220

erna@yondering.nl
Postadres:
Polderdijk 4
6914 KJ HERWEN


Regelmatig door Yondering geïnspireerd worden voor jullie beste onderwijs? Vul hier je naam en e-mailadres in.

Naam:

E-mail:

© Yondering | disclaimer | algemene voorwaarden | KvK 60155981 | vormgeving © Ontwerpstation